Higiene i cura personal en l’embaràs
En la higiene íntima, haig de rentar-me més freqüentment o prendre mesures especials?
No fa falta rentar-te més sovint, ni prendre mesures especials. Amb la teva higiene diària habitual és suficient. No obstant, es recomana, si és possible, una dutxa diària, ja que durant l’embaràs hi ha un augment de la suor i del fluix vaginal.
Què s’ha de tenir en compte en la cura del cos?
- S’aconsella mantenir la pell ben hidratada.
- No són recomanables les exposicions perllongades al sol i cal utilitzar cremes de protecció solar.
- Raspallar-se les dents després de cada àpat; al començament de l’embaràs és aconsellable visitar el dentista.
- Els vestits cal que siguin còmodes, millor de cotó o fibres naturals, i que permetin transpirar. S’ha d’evitar mitjons o mitges que estrenyin; si es fan servir mitges, cal que siguin fins la cintura, ja que afavoreixen la circulació venosa.
- Evitar faixes, excepte en els casos recomanats.
- Usar sostenidors que s’adaptin als canvis del pit a mesura que augmenti.
- És recomanable evitar les sabates amb talons massa alts, així com les sabates totalment planes. Són adequats els talons de 2 a 3 cm.
- És recomanable descansar uns 8 hores durant la nit i, si és possible, també en algun altre moment del dia, preferiblement després del dinar.
- Durant l’embaràs, es pot desenvolupar el treball habitual, sempre que no causi cansament excessiu o provoqui un problema de salut. No és aconsellable manipular tòxics ni estar exposat a radiacions.
- En absència de complicacions, la pràctica moderada d’exercici físic, com ara passejar, caminar o nedar, no és perjudicial ni per a la mare ni per al fetus. Es desaconsellen els esports de risc.
És perillós tenyir el meu cabell mentre estic embarassada?
No
Puc portar pantalons ajustats o que estrenyin?
En principi no és una qüestió que hagi de tenir excessiva importància en termes d’àmbits lògics. No obstant això, cal recordar que la incontinència urinària s’accentua si hi ha un excés de pressió intraabdominal que pot incrementar-se quan es porta roba molt apretada i, a més, durant la gestació, pot ser una mica incòmoda. Però en cap cas afecta al fetus.
Em puc fer massatges si tinc dolor en les lumbars o cervicals?
És molt habitual tenir lumbàlgies i cervicálgias durant l’embaràs. Pots anar tranquil·lament al fisioterapeuta perquè et faci massatges, sempre que li avisis del teu estat gestacional.
Què és el massatge perineal?
El massatge de la zona perineal durant l’embaràs facilita la seva obertura en el moment del naixement i pot ajudar e evitar l’episiotomia (tall en el perineu per ampliar la vagina). Cal que es realitzi diàriament, prèviament, s’ha d’aplicar esclafor a la zona amb un massatge, amb oli o lubricant, i introduir el dit polze dins de la vagina i pressionar cap a baix, amb un moviment de vaivé. No s’ha de sentir dolor i pot durar de 2 a 5 minuts. El pot realitzar la dona o la seva parella.
Cóm faig les cures de la ferida post part?
Has de netejar-la diàriament amb aigua freda o tèbia i sabó, eixugar-la suaument i passar l’assecador.
En cas d’episiotomia (tall en el perineu per ampliar la vagina) o estrip, s’aconsella utilitzar compreses transpirables. A mesura que passen els dies, els punts s’assequen i poden donar una sensació de tibantor. El teu ginecòleg ja t’indicarà el moment que cal treure els punts.
Puc tenir trastorns intestinals?
Cada dona reacciona de forma diferent durant l’embaràs. Els trastorns gastrointestinals més freqüents són:
- Nàusees o Vòmits: Aquests símptomes són molt freqüents en els primers mesos d’embaràs a causa del canvi hormonal, però a finals del segon trimestre desapareixen.
- Cremors i Acidesa: Freqüents en les embarassades a causa que l’úter, en créixer, pressiona l’estómac i produeix sortida de les substàncies àcides a l’estèrnum i donen sensació de coïssor.
- Restrenyiment: Els moviments intestinals disminueixen de forma natural a causa de la proximitat al fetus i els possibles danys que se li pugui ocasionar, a la pressió que exerceix aquest sobre l’intestí i a l’aportació extra de calci i ferro, atès que aquests minerals són astringents. Això es pot evitar prenent una dieta rica en fibra, amb fruites i verdures.
Prevenir el CITOMEGALOVIRUS a l’embaràs
Poques vegades es parla sobre el citomegalovirus(CMV), un virus molt comú que es pot contraure a través del contacte amb secrecions o líquids corporals tals com la sang, secrecions vaginals, semen, saliva, llàgrimes, orina o llet materna.
És una infecció que normalment cursa sens símptomes o amb símptomes lleus que ens poden fer confondre amb un procés catarral, com febre, dolor de coll o cansament. Per això, un alt percentatge de la població arribada a la vida adulta ja ha estat en contacte amb aquest virus, ja que és molt freqüent el seu contagi amb lactants, preescolars i adolescents. Però, encara que ja ho haguem passat, és un virus que té la capacitat de reinfectar, per això és important la prevenció durant l’embaràs per la possibilitat, encara que baixa, de transmetre’l al bebè.
Si la infecció l’adquirim en la gestació, es pot donar una infecció congènita, i si és durant el procés de part o a través de la llet materna es pot donar infecció perinatal, encara que la infecció passa a través de la lactància no sol produir malaltia en el lactant i per això no hi ha contraindicació d’alimentació amb llet materna.
El bebè amb infecció congènita per CMV pot tenir dificultats de visió, audició i desenvolupament.
Al ser infecció vírica, no hi possible tractament , per tant, el tractament és la prevenció, sent els transmissors més habituals els nens en edat de guarderia (0-3 anys). Per tant, les mesures preventives són:
- Higiene de mans correcta, després de canvi de bolquers o contacte amb secrecions o líquids corporals quan donem de menjar, netegem el nas o saliva o toquem les joguines dels nens petits.
- No compartir menjar ni utensilis de menjar (plats, gots, coberts) amb nens petits.
- No portar-se a la boca el xumet ni rentar-se les dents amb el raspall fet servir per un nen/a petit.
- Netejar joguines i superfícies en contacta amb orina o saliva del nen/a
En les treballadores embarassades de guarderies o escoles infantils (especialment amb nens entre 1 i 2 anys) el risc que suposa el lloc de treball per l’embaràs és un factor a tenir en compte.