La incontinència urinària i el seu tractament a través de la Fisioteràpia

Publicat el 15 de maig de 2023


La Incontinència urinària es defineix com la pèrdua involuntària d’orina, des d’una gota a una micció sencera. Pot ser transitòria, com a patologia secundaria a infeccions, fàrmacs, estrenyiment, presa de diürètics o tisanes en dietes d’aprimament i d’altres, o bé persistent, és a dir, que es manté durant més de 4 setmanes desprès d’haver actuat sobre les possibles causes. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la incontinència urinària (d’esforç o urgència) és considerada una malaltia (1997). Com a tractaments conservadors i de primera elecció hi ha l’educació, la fisioteràpia i la farmacoteràpia, que poden per si soles evitar una intervenció quirúrgica.

Les estructures més importants a l’hora de la continència són la bufeta, la uretra i el sòl pelvià. Del seu perfecte estat en depèn la continència. El conjunt de la musculatura del sòl pelvià representa una unitat funcional davant la continència Si el sòl pelvià no està en bon estat, en situacions diàries tals com tossir, esternudar, riure, ballar, caminar, exercici físic, o tan sols posar- se de peus, qualsevol pressió lleugera sobre la musculatura abdominal fa que la dona pateixi pèrdues involuntàries d’orina. La incontinència és deguda a una debilitat de la musculatura del sòl pelvià, que té la funció de suport i protecció de la part baixa de l’abdomen; aquesta debilitació pot ser deguda a diferents factors : embaràs, part, menopausa, esports d’impacte com l’aeròbic, tennis, gimnàstica, etc.. que augmenten la pressió abdominal, o bé la utilització de roba molt ajustada.

Les seves conseqüències són principalment:

  • Incontinència urinària (afecta a 4 de cada 10 dones).
  • Prolapses.
  • Disfuncions sexuals.

La Reeducació fisioterapèutica del sòl pelvià , ha de ser realitzada per fisioterapeutes amb una formació especialitzada en Uro-ginecologia, i consisteix en una sèrie de tècniques i en unes pautes d’ exercicis que ajuden a aconseguir un bon estat del sòl pelvià i a prevenir o solucionar els problemes que hi estan relacionats, com poden ser:

  • … Incontinència urinària, de gasos o fecal.
  • … Prolapses lleus i moderats.
  • … Dolor vaginal en les relacions sexuals.
  • … Restrenyiment per mala mecànica defecatòria.
  • … Pre i postcirurgia correcta de prolapses.
  • … Seqüeles de cirurgia abdominal o ginecològica.
  • … Cistitis de repetició, secundàries a hipertonies.
  • … Seqüeles del part.

Si pateix qualsevol d’aquests problemes, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres per tal de realitzar una correcta valoració i realitzar el tractament adient a cada cas.

Sílvia Ibáñez (veure “Equip Mèdic i Especialistes”)

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o correu-e:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »